Hermelín v těhotenství: “Oui” nebo “Non”?
Camembert, měkký krémový sýr původem z Normandie, který miluje snad každý. Možná jste měla ve zvyku dopřát si grilovaný nebo pečený hermelín, nebo jste si tu a tam kousek ulomila a dala si ho ke svačině s kouskem zeleniny. Teď jste ale těhotná a přemýšlíte, zda je to bezpečná volba nebo jestli bude lepší se mu po dalších 9 měsíců vyhnout.
Je bezpečné jíst hermelín během těhotenství?
Těhotenské chutě jsou skutečné, a pokud vás volá sýr Camembert, pravděpodobně přemýšlíte, zda si ho můžete dopřát. Stručná odpověď zní ano, hermelín může být v těhotenství rozhodně součástí zdravého jídelníčku. Měla byste však dodržovat určitá opatření.
Camembert se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka, takže pokud se s ním správně zachází a skladuje, nepředstavuje pro těhotné ženy žádné zvýšené riziko onemocnění z potravin ve srovnání s běžnou populací. Hlavní obavou u měkkých sýrů, jako je camembert, je listerie, ale pokud si vyberete pasterizovanou variantu a vyhnete se nepasterizovanému sýru nebo sýru ze syrového mléka, nic se neděje.
Všeobecně se držte pravidla, že čeho je moc, toho je příliš. Jinými slovy, pokud si tu a tam dáte hermelín, mozarellu, eidam nebo jakýkoliv jiný sýr, šance, že by vám uškodil, je naprosto minimální. Vaše duševní zdraví by mělo být vaší prioritou, takže pokud vás honí chutě na hermelín, neomezujte se a kousek si dejte, pokud vám to vysloveně lékař nezakázal.
Kupujte sýry s dlouhou dobou trvanlivosti a pečlivě sledujte data spotřeby
Kupujte pouze camembert s datem spotřeby nejméně týden a snězte ho do 3-5 dnů od otevření. Správně skladovaný camembert může vydržet až 2-3 týdny od otevření, ale když jste těhotná, je lepší být opatrná.
Jako přílohu se vyhněte neumytému ovoci a zelenině
Vzhledem k tomu, že váš imunitní systém je během těhotenství oslaben, vyhněte se kombinaci camembertu s neumytými produkty, které by mohly být potenciálním nositelem listerií nebo jiných škodlivých bakterií. Držte se vařeného nebo důkladně omytého ovoce a zeleniny.
I když je hermelín v umírněné míře součástí vyváženého jídelníčku během těhotenství, stejně jako u jiných sýrů to s ním nepřehánějte. Pokud máte obavy, co je pro vaše těhotenství vhodné a bezpečné, poraďte se jako vždy se svým lékařem. Pro většinu žen je však naprosto v pořádku, když si dopřejete trochu měkkého krémového sýra, na který jste měla chuť.
Zvažte sýry s nižší vlhkostí
Pokud máte stále obavy, můžete zvážit přechod na sýry s nižší vlhkostí, jako je čedar, gruyere nebo gouda. Tyto tvrdé sýry mají nižší riziko bakteriální kontaminace. Můžete se také rozhodnout pro sýry vyrobené z pasterizovaného mléka, které se před výrobou sýra zahřívá, aby se zničily škodlivé bakterie. Naopak se vyhněte plísňovým, pálivým nebo hodně slaným sýrům.
Nakládaný hermelín také není problémem v těhotenstvím. Pokud však máte na výběr, volte klasický oproti tomu nakládanému. Čím méně oleje a koření, tím lépe.
Rostlinné alternativy
Chcete-li vyzkoušet nemléčnou variantu, doporučuji alternativy sýrů na bázi ořechů, např. kolečka a bloky z kešu, makadamových ořechů a kokosového mléka. Mají podobnou krémovou, pikantní chuť jako camembert, ale jsou bez rizika. Dávejte si však pozor na sodík, protože některé sýry na bázi ořechů mohou mít vysoký obsah, který pro vás také není úplně ideální.
Jednou za čas nevadí
Pokud si hermelín dopřejete jednou z čas, žádné riziko nehrozí. Naopak uspokojíte vaše chutě, které v závěru povedou k duševní pohodě. Nenechte zkazit radost z těhotenství starostmi o trochu sýra. Poslouchejte své tělo a nestresujte se příliš kvůli každé maličkosti, kterou vložíte do úst. Vaše tělo k vám mluví a pokud cítíte, že máte chuť na hermelín, bez obav si ho můžete dopřát.