All purpose flour: co znamená česky a nejlepší alternativa
Možná se vám to už někdy stalo – jste na dovolené nebo pracovně v USA nebo UK a ve volném čase byste rádi upekli pečivo nebo něco sladkého. Oproti Česku ale hladkou, polohrubou nebo hrubou mouku v takových zemích nenajdete. Jakou mouku tedy použít?
All purpose flour
Ve volném překladu znamená all purpose flour “mouka na všechna použití” nebo “všestranná mouka.” Jak název napovídá, lze ji použít pro mnoho různých receptů, kde je požadována základní pšeničná mouka. Dalo by se říct, že je napůl hladká a napůl polohrubá. Nejbližším ekvivalentem je však hladká mouka. V dnešní době existuje i řada univerzálních mouk, např. Babiččina Volba Mouka univerzální pšeničná 1kg, kterou seženete v Tescu za 20 Kč, která kombinuje vlastnosti polohrubé a hladké mouky.
Univerzální (all purpose) mouka je jemně mletá z tvrdé pšenice. Ve srovnání s chlebovou moukou má méně lepku. Stále ho však má dostatek na výrobu chleba, těsta na pizzu, těstovin a dalšího pečiva.
Kromě toho, že s ní můžete upéct téměř cokoli, je all purpose mouka velmi pohodlnou velbou. Místo toho, aby si Američané lámali hlavu s tím, jestli použít chlebovou, hrubou, polohrubou nebo hladkou mouku, nebo jestli ji v obchodě vůbec mají, je s univerzální moukou všechno jednoduché. Máte jednu mouku, která dokáže zastoupit práci několika druhů. Ve srovnání se sháněním specifických mouk je to skutečná úspora času.